×

Programe TV -- Data și ora publicării: 06.09.2023 19:47:32

Documentarul „Un hoinar prin cinema: Louis de Funès” în premieră la TVR 1București (MEDIA EXPRES) / 6 sep 2023 / TVR 1 difuzează în premieră documentarul LA FOLLE AVENTURE DE LOUIS DE FUNES, Franţa, 2020, despre legenda comediei franţuzeşti Louis de Funès, sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30 și, în aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

Potrivit unui comunicat TVR, celebru pentru incredibilele sale interpretări în roluri de comedie, Louis de Funès a fost unul dintre cei mai buni actori din generaţia sa. Filmele și personajele sale au devenit ambasadori mondiali ai bunei dispoziţii şi ai râsului, pentru mai multe generaţii de cinefili.

Documentarul „Un hoinar prin cinema: Louis de Funès” este realizat de Lucia Cariès.

Documentarul, care beneficiază în exclusivitate de înregistrări video din arhiva personală şi de pasaje din jurnalul său intim, precum şi de peste 40 de minute din cele mai bune filme ale sale şi din interviuri, creionează portretul legendarului actor care a cunoscut celebritatea abia după vâsta de 50 de ani.

Vocea lui se împleteşte cu cea a naratoarei Isabelle Nanty, care îmbogățește filmul aducând asupra actorului privirea ei contemporană. Este în acelaşi timp complice, tandră şi amuzată.

Împreună, de Funès și Isabelle Nanty povestesc „aventura nebună a lui Louis de Funès”, destinul său uluitor. Născut într-o familie de spanioli fără posibilităţi materiale, actorul a trecut prin ani grei înainte de a deveni vedetă, la 50 de ani. O celebritate extraordinară, venită atât de brusc, încât Louis de Funès nu știe întotdeauna cum să o gestioneze. Trăiește doar pentru familia sa și își găsește liniștea izolându-se acasă, pe malul Loarei, unde îi face mare plăcere să-şi filmeze familia, mai ales pe soția lui, Jeanne.

Se bucură de colaborarea cu personalităţi pe care le admiră, precum Bourvil, Yves Montand sau Gérard Oury. Și, de la film la film, formează o adevărată trupă, alături, desigur, de Claude Gensac, care va rămâne pe veci „căprioara lui”, dar și Michel Galabru și toţi ceilalţi „jandarmi”. Cu ei, Louis de Funès continuă să depășească limitele comediei, surprinzându-şi publicul.

În caietele cu însemnări personale, actorul își amintește ceea ce a trăit, profită de tot ce vede pentru a transforma totul în idei de gaguri, ce îi vor îmbogăţi filmele. Observator formidabil al speciei umane, de Funès alege să nu ia lucrurile atât de în serios, îndemnându-ne să-i urmăm exemplul.

„Oricât de surprinzător ar părea, m-am îndrăgostit de omul Louis de Funès, atât de diferit de personajele pe care le-a întruchipat. Datorită interviurilor sale, filmelor de familie și notițelor scrise de mână, nepublicate, am reușit să realizez un film format doar din arhive, pentru a-l arăta pe bărbatul care era. Pentru prima dată, Louis de Funès se dezvăluie în toată finețea și delicatețea lui”, declară realizatoarea Lucie Cariès.

Personalitatea legendei comediei franţuzeşti nu putea fi evocată în programul TVR 1 fără ca geniul său actoricesc să fie expus publicului telespectator. Ne vom bucura, aşadar, în două seri de sâmbătă, de filme antologice din colecţia Louis de Funès.

Pe 9 septembrie, de la ora 21.00, vedem comedia „Hibernatus” (HIBERNATUS – Franţa, 1969), în regia lui Edouard Molinaro, în care Louis de Funès joacă alături de Claude Gensac, Bernard Alane şi Michael Lonsdale.

Paul Fournier, dispărut într-un naufragiu din 1905, la vârsta de 25 de ani, este regăsit în Groenlanda, înghetat, în 1969. Operaţia de readucere la viaţă reuşeşte şi „bunicul” cu alură de june prim este încredinţat familiei, cu recomandarea expresă de a fi ferit de şocuri psihice. Astfel, industriaşul Hubert de Tartas, împreună cu soţia – nepoata lui Paul – şi copiii săi se vad forţaţi să-şi transforme viaţa într-o piesă de teatru cu costume de epocă. În cele din urmă, dragostea este cea care îl aduce pe Hibernatus la realitate, în timp ce Hubert, depăşit de evenimente, se congelează pentru viitor...

Iar pe 16 septembrie, tot la ora 21.00, avem întâlnire la TVR 1 cu „Omul-orchestră” (L'HOMME ORCHESTRE – Franţa, Italia, 1970). Comedia regizată de Serge Korber îi mai are în distribuţie pe Noelle Adam şi pe Olivier de Funès, fiul real al actorului.

Domnul Evans, muzician, dansator, regizor şi impresarul unei trupe de dansatoare, îşi conduce ansamblul cu mână de fier şi le interzice fetelor orice relaţie amoroasă. În timpul unui turneu în Italia, domnul Evans găseşte în camera lui un bebeluş şi se transformă, fără voia sa, în bonă. Crezând că e vorba de copilul nepotului său, muzician în trupă, cu o fostă iubită italiancă, impresarul depăşit de situaţie o caută disperat pe mama bebeluşului, dar descoperă pe parcurs multe alte complicaţii comice neprevăzute.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2022-2023 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici© 2001 -  Media Expres SRL