×

Editorial -- Data și ora publicării: 04.10.2023 23:13:41

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și CNA reacționează la criza editorială din diviza română a grupului RingierBucurești (MEDIA EXPRES) / 4 oct 2023 / ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent, dar și Consiliul Național al Audiovizualului au reacționat critic față de încălcarea liberății editoriale după ce jurnaliștii publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea au sesizat faptul că asupra celor două redacții s-au făcut presiuni din partea managementului grupului Ringier, presiuni care au culminat cu demiterea redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

La 3 octombrie ActiveWatch și CJI au publicat un comunicat în care arată că într-o perioadă în care atât în România, cât și la nivel internațional, presa trece printr-o criză profundă de credibilitate, independența în fața ingerințelor editoriale (că sunt ele comerciale, politice sau venite din partea patronatului) și loialitatea față de interesul public sunt cele mai de preț bunuri ale unei instituții media.

Reglementarea industriei pariurilor și a jocurilor de noroc și impactul sau riscurile sociale pe care aceste activități le prezintă pentru unele grupuri vulnerabile reprezintă subiecte de maxim interes public. Cu atât mai mult ele reprezintă teme editoriale legitime pentru o publicație sportivă.

Inclusiv Codul editorial al Ringier prevede garantarea independenței jurnaliștilor și separarea dintre zona editorială și cea comercială: “Jurnaliștii noștri sunt neclintiți în fața influenței persoanelor, companiilor și autorităților. Evităm prejudecățile și dezvăluim conflictele de interese. Separăm reportajele de comentarii. Marcăm conținutul comercial.”

“Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de public și relatăm într-un mod echilibrat, imparțial și corect. Ne-am angajat să respectăm statul de drept și aderăm la standardele și regulile industriei media”.

ActiveWatch și CJI regretă faptul că trustul Ringier "transmite publicului din România că propriul său cod editorial este doar un text golit de conținut".

"Considerăm că modul în care trusturile media internaționale operează în țări în care libertatea presei este încă precară dă adevărata măsură a angajamentului lor față de principiile etice pe care le clamează".

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor de la Gazeta Sporturilor și Libertatea. Ar fi regretabil ca publicul din România să fie lipsit de jurnalismul în interes public care a consacrat jurnaliștii celor două publicații, mai cu seamă în contextul dificil al războiului din Ucraina și al celor patru runde de alegeri ce vor avea loc anul viitor în România, se mai arată în comunicatul semnat de cele două organizații.

A doua zi, miercuri, 4 octombrie, CNA, în calitate de reprezentant al interesului public în domeniul audiovizual și de instituție care are obligația de a veghea la respectarea libertății de exprimare, a difuzat la rândul său un comunicat în care își "manifestă îngrijorarea față de situația semnalată de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor și Libertatea, asupra cărora patronatul a făcut presiuni pentru eliminarea separării dintre comercial și editorial".

CNA consideră că independența presei scrise sau audiovizuale în fața ingerințelor editoriale este esențială într-un stat democratic, într-o perioadă în care, chiar și la nivel internațional, presa trece prin multiple presiuni comerciale sau politice.

"Un subiect de maxim interes și pentru CNA este reglementarea industriei pariurilor și a jocurilor de noroc, impactul și riscurile sociale pe care aceste activități le reprezintă pentru unele grupuri vulnerabile. Protecția minorilor este o preocupare constantă a CNA, mai ales că noile reglementări extind sfera de competență a instituției și asupra domeniului online".

"Libertatea de exprimare și independența editorială a jurnaliștilor trebuie să fie prioritare într-o societate democratică, iar instituțiile cu mandat în acest sens au datoria de a semnala și a sancționa abuzurile", se mai arată în comunicatul CNA.

Jurnaliștii Libertatea și Gazeta Sporturilor au publicat la 3 octombrie o scrisare deschisă în care arată că manageri din conducerea Ringier au cerut să vadă, printre altele, în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate. Jurnaliștii au mai spus că unul dintre managerii Ringier ar fi declarat că separarea dintre comercial și editorial reprezintă “o mare problemă”. De asemenea, ziariștii celor două publicații au încercat să comunice cu managementul grupului Ringier din Elveția, dar nu au primit niciun răspuns. Între timp, Cătălin Țepelin a fost demis.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL