×

ONLINE VOD OTT -- Data și ora publicării: 24.10.2023 15:18:00

Via Transilvanica poate fi explorată virtual pe Google Street ViewBucurești (MEDIA EXPRES) / 24 oct 2023 / Google a anunțat că aproape 900 de kilometri din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps, proiectul Asociației Tășuleasa Social ce reprezintă un traseu de mare distanță după modelul traseului de pelerinaj El Camino sau a traseelor naturale precum Appalachian Trail.

Traseul Via Transilvanica are peste 1.400 km și pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin, pe malul Dunării. Două treimi din acest traseu sunt fotografiate și accesibile în Google Street View.

Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista UNESCO World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau poate vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Natura este personajul principal al Viei Transilvanica: oricine din lume are o conexiune la internet se poate acum plimba virtual prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiștile din zona Viscri, pe lângă o turmă de oi sau Râpa Roșie de lângă Sebeș.

Via Transilvanica este „drumul care unește”, drumul care aduce aproape comunitățile locale. Pe drum se mai pot întâlni satul Inlăceni cu biserica unitariană, sate abandonate, sate tradiționale precum Poiana Negri și Obârșia Cloșani dar și locuri de cazare pentru călătoria reală, acestea fiind găsite pe Google Maps pe traseu, precum este casa tradițională transilvăneană din comuna Axente Sever.

”Temelia pe care s-a construit Via Transilvanica înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional, trecând prin 2.000 de ani de istorie, cultură și diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, căci prezența pe Street View și Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica. Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista și va prospera atâta timp cât va fi vizitată și bătută de cât mai mulți drumeți, din cât mai multe colțuri ale lumii”, a declarat Alin Ușeriu, fondator și președinte Tășuleasa Social

„De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. Cei de la Tășuleasa Social au creat ceva special, un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice. Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeț pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiștile din Terra Saxonum”, a declarat Elisabeta Moraru, country director Google Romania.

Pentru înregistrarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat în august - septembrie 2023.

Mai mult, în perioada următoare, ruta Via Transilvanica urmează să fie publicată pe Google Maps sub forma de „hiking trail”. Procesul de digitalizare a traseului Via Transilvanica și încărcare a lui pe Google Maps este realizat cu sprijinul companiei Globema, Partener Premier Google Cloud și Partener Premium Google Maps în România.

Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare. La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2022-2023 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici© 2001 -  Media Expres SRL