×

ONG -- Data și ora publicării: 26.06.2024 16:20:16

O misiunea europeană pune sub semnul întrebării corectitudinea mediatizării campaniei electorale din RomâniaBucurești (MEDIA EXPRES) / 26 iun 2024 / Membrii Media Freedom Rapid Response (MFRR) au concluzionat, după o misiune de două zile la București, în 17 și 18 iunie, că o mare parte din mediatizarea campaniilor electorale din România este compromisă de capturarea politică a mass-media, situație care împiedică publicul să ia decizii electorale informate, din cauza lipsei unor relatări politice corecte și echilibrate.

Cu alegeri importante programate în continuare în acest an, MFRR solicită României o reformă urgentă a sistemului de finanțare a partidelor pentru a elimina banii politici din sistemul mass-media. MFRR propune limitarea cheltuielilor politice la publicitate clar marcată și reducerea subvențiilor de stat pentru „presă și propagandă”.

Acordarea de fonduri de la bugetul de stat partidelor politice, folosite apoi pentru a plăti mass-media pentru conținut de tip „presă și propagandă”, este considerată cel mai mare instrument de capturare politică a presei românești. Aceste venituri uriașe denaturează relatările politice și creează un teren electoral inechitabil.

Problema este amplificată de lipsa de transparență cu privire la modul în care sunt distribuite aceste fonduri. Deși partidele raportează cheltuielile către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), informațiile detaliate sunt făcute publice doar în timpul campaniilor electorale oficiale.

Jurnaliștii de investigație au dezvăluit cum banii partidelor sunt folosiți pentru a plăti conținut media nemarcat clar pentru public și pentru a susține campanii de denigrare împotriva oponenților.

Textul complet al comunicatului și recomandările către autoritățile din România sunt publicate pe site-ul Active Watch la adresa: https://shorturl.at/KrC1c.

Misiunea a fost condusă de Institutul Internațional de Presă și a inclus Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), The European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Free Press Unlimited și organizația românească pentru libertatea presei ActiveWatch.

MFRR a fost sprijinit în organizarea misiunii de Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch.

Media Freedom Rapid Response (MFRR) este un mecanism la nivel european de urmărire, monitorizare și răspuns la încălcările libertății presei și a mass-media în statele membre ale UE și țările candidate. Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană.
(MEDIA EXPRES)Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL