×

Programe TV -- Data și ora publicării: 23.09.2024 12:09:53

“CONSTRUCȚII DE DEMULT” - al treilea sezon - la Viasat History în fiecare marți, de la ora 22:00



București (MEDIA EXPRES) / 23 sep 2024 / Cel de-al treilea sezon al cunoscutului serial documentar “Construcții de demult” a debutat la Viasat History în luna septembrie. Pe parcursul a șase episoade, seria explorează misterele unora dintre cele mai celebre structuri străvechi ale lumii, observându-le din perspective diverse prin intermediul tehnologiilor de ultimă oră - imagini aeriene și prin satelit, tehnologia Lidar, respectiv filmarea de aproape la scară microscopică. Documentarul poate fi urmărit în fiecare marți, de la ora 22:00, și în reluare duminica, de la ora 08:05.

Pe tot globul și de-a lungul timpului, omenirea a construit structuri monumentale care continuă să uimească și să inspire. De la piramidele impunătoare din Egipt la marile catedrale și castele din Europa, aceste superstructuri istorice sunt mărturii ale ingeniozității, rezistenței și viziunii artistice umane. Documentarul își propune să descopere cum și de ce au fost construite aceste minuni arhitecturale, care este semnificația lor și ce secrete dețin, prezentându-le în detalii fără precedent.

Printre superstructurile străvechi explorate în cadrul documentarului alături de Château de Chambord se numără Biserica Sfântului Mormânt (Israel), Marele Sfinx (Egipt), fostul oraș Tikal (Guatemala), (Franța), Chichen Itza (Mexic), dar și Catedrala Notre Dame de Paris (Franța).

Episodul de marți, 25 septembrie, pătrunde în misterele Castelului Chambord, o capodoperă arhitecturală renascentistă și unul dintre cele mai cunoscute castele din lume. Situat în Valea Loarei, Franța, a fost construit la ordinul regelui Francisc I la începutul secolului al XVI-lea, fiind conceput drept cabană de vânătoare. Un punct de atracție major al castelului este scara impresionantă, în spirală dublă, despre care se spune că ar fi fost proiectată de Leonardo da Vinci, însă implicarea exactă a acestuia rămâne un subiect de dezbatere. În ciuda perioadelor de neglijare, Château de Chambord a fost foarte bine conservat și continuă să exemplifice apogeul arhitecturii Renașterii franceze și grandoarea regală.

Chichen Itza, Mexic: Marele oraș mayaș (1 octombrie, 22.00)
Chichen Itza, un mare oraș precolumbian construit de poporul mayaș, este unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din Mexic (Yucatán) și considerat una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. A fost un important centru economic și politic în partea de nord a câmpiei Maya între anii 600 și 1200 d.Hr., iar arhitectura sa reflectă un amestec de influențe mayașe și toltece.

Aici se află Piramida lui Kukulkan, cunoscută și sub numele de El Castillo, care prezintă un total de 365 de trepte, câte una pentru fiecare zi a anului. Scopul precis al designului piramidei, în special șarpele din umbră care apare în timpul echinocțiilor, continuă să intrige cercetătorii. În prezent, eforturile de conservare din această zonă se concentrează pe atenuarea daunelor cauzate de natură și de impactul milioanelor de turiști care o vizitează anual.

Notre Dame de Paris, Franța: Capodopera gotică (8 octombrie, 22.00)
Catedrala Notre Dame, un simbol iconic al arhitecturii gotice franceze, se află pe Île de la Cité din Paris. Construcția a început în 1163 și a fost finalizată în 1345. Aici au avut loc evenimente istorice importante, inclusiv încoronarea lui Napoleon Bonaparte și beatificarea Ioanei d'Arc.

Arhitectura catedralei prezintă contraforturi zburătoare, bolți cu nervuri și o serie impresionantă de sculpturi și vitralii, iar fațada complexă a construcției și camerele ascunse continuă să îi captiveze și astăzi pe istorici și arheologi. Incendiul devastator din aprilie 2019 a scos însă în evidență vulnerabilitatea catedralei, iar în ultimii ani s-au desfășurat ample eforturi de reparare și conservare a acestei comori culturale.

Fiecare dintre aceste superstructuri impresionante deține o poveste a efortului uman, a expresiei artistice și a semnificației culturale a locului. Folosindu-se de tehnologia modernă și de cercetarea aprofundată, documentarul “Construcții de demult” pătrunde printre straturile istoriei pentru a înțelege mai bine și a păstra aceste monumente incredibile pentru generațiile viitoare, dezvăluindu-le secretele și sărbătorindu-le moștenirea valoroasă.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici



© 2001 -  Media Expres SRL