×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 03.03.2025 15:30:13

Cine interzice conținutul online: toți, toate, oricând și oriunde



București (MEDIA EXPRES) / 3 martie 2025 / ANCOM încearcă să facă lumină în controversa legată de cine interzice conținutul de pe internet, după acuzațiile de manipulare a publicului prin intermediul platformelor online în contextul alegerilor prezidentiale, potrivit unui comunicat difuzat de autoritate.

Joi, 27 martie 2025, ANCOM va organiza un exercitiu destinat testarii capacitatii entitatilor implicate in procesul electoral și, în special, a platformelor de a aborda comportamentul manipulator care ar putea apărea în perioada alegerilor, în special diferitele tactici, tehnici și proceduri de manipulare, se arată în comunicat.

ANCOM, prin Directoratul pentru Securitae Cibernetică (DSC), asigură respectarea Regulamentului privind serviciile digitale și elaborează legislatia secundară, monitorizeaza respectarea de către platformele online a obligațiilor de gestionare a raportărilor privind conținutul ilegal, colaborează cu alte autorităși nationale pentru a implementa masurile necesare si a aplica sanctiuni atunci cand este cazul. De asemenea, coordoneaza activitatile la nivel national si furnizeaza rapoarte Comisiei Europene, contribuind la schimbul de informatii si bune practici in cadrul retelei europene a coordonatorilor digitali.

Un alt aspect esential al activitatii DSC este participarea la initiative si task-force-uri dedicate protejarii proceselor democratice, asigurand astfel un mediu digital mai sigur si transparent.

ANCOM atrage atenția că nu poate sa se pronunte asupra legalitatii sau ilegalitatii unui continut publicat ce nu intra in sfera sa de competenta. Autoritatile sau institutiile publice care au atributii cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate, denumite autoritati relevante, au posibilitatea de a emite ordine impotriva continutului ilegal sau ordine de furnizare informatii, in acord cu art. 9 si 10 din Regulamentul privind servicii digitale.

Ordinele pot fi emise si de catre autoritatile judiciare in cadrul actiunilor, activitatilor ori procedurilor desfasurate de acestea potrivit competentelor legale conferite.

Altfel spus, autoritatile care au competente in mediul offline intr-un anumit domeniu, au aceleasi competente si in mediul online. Ca atare, autoritatile pot lua masuri impotriva continutului ilegal in mediul online in functie de domeniul pe care il gestioneaza.

Comunicatul emis de ANCOM a fost transmis după ce, in calitate de coordonator al serviciilor digitale in Romania, instituția a organizat la Palatul Victoria la 3 martie o masa rotunda pe tema aplicarii Regulamentului privind serviciile digitale (DSA) in contextul alegerilor prezidentiale programate in mai 2025.

Evenimentul a reunit reprezentanti ai autoritatilor nationale, ai Comisiei Europene, ai marilor platforme online si ai societatii civile.

Discutiile s-au concentrat asupra obligatiilor platformelor online foarte mari si motoarelor de cautare online foarte mari (VLOP/VLOSE), conform Regulamentului privind serviciile digitale, in perioada premergatoare si in timpul alegerilor. De asemenea, au fost abordate subiecte precum masurile pe care VLOP/VLOSE ar trebui sa le ia atunci cand si daca apare o incalcare a DSA in legatura cu alegerile din mai 2025.

Participantii au abordat aspecte specifice precum masurile de atenuare preconizate sau deja puse in aplicare de catre platformele foarte mari (VLOP/VLOSE), in conformitate cu recomandarile incluse in Orientarile Comisiei Europene privind atenuarea riscurilor sistemice pentru procesele electorale. Au fost analizate si canalele de raportare disponibile atat pentru autoritatile nationale competente, cat si pentru actorii non-statali (precum ONG-urile sau reprezentanti ai mediului academic) care sa le permita sa sesizeze eventuale aspecte problematice care ar putea perturba procesul electoral, echipele de moderare alocate de platforme, timpul de raspuns la sesizarile primite, resursele (atat umane, cat si tehnologice) alocate in timpul alegerilor, modalitatile de identificare a comportamentelor neautentice, programele de verificare a faptelor pentru Romania utilizate de platforme, accesul la datele platformelor de catre ONG-uri, mecanismul de raspuns rapid (RRS), identificarea si combaterea dezinformarii electorale, limitarile si restrictiile privind anunturile politice (cu accent pe plati neetice pentru continut politic drept reclama comerciala), modalitatile de identificare si combatere a campaniilor coordonate de dezinformare, formate standardizate de raportare etc.

La discutii au luat parte reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Autoritatii Electorale Permanente, Consiliului National al Audiovizualului, Directoratului National de Securitate Cibernetica, Ministerului Afacerilor Interne si ai Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanti ai marilor platforme online, respectiv TikTok, Google, Meta si X si reprezentanti ai societatii civile, respectiv Salvati Copiii Romania, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", Expert Forum, Active Watch, Funky Citizens, Asociatiei pentru Tehnologie si Internet si ai SNSPA. Masa rotunda a fost moderata de George Buhnici.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover



Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici



© 2001 -  Media Expres SRL