Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:03.12.2020
Data ultimei ştiri: 03.12.2020 16:13:50
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
ONLINE / VOD / OTT
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansată
 _Legislaţie 20.07.2009 19:40:34
(COMENTARIU) DIGITALIZARE-STRATEGIE / Ministerul a pregătit o nouă strategei privind digitalizarea televiziunii terestre
Bucureşti (MEDIA EXPRES) / 20 iul 2009 / Ministerul Comunicaţiilor a postat pe site-ul său un document de strategie privind trecerea la televiziunea digitală care ar urma să fie adoptat prin hotărâre de Guvern şi care stabileşte că primele două multiplexe „cu reguli de utilizare condiţionate din punct de vedere tehnic“ vor fi acordate până la 31 decembrie 2009.

Textul strategiei vine după recenta amânare din Parlament a modificării legii audiovizualului şi este absolut ambiguu cu privire la instituţia care va acorda multiplexele, formula fiind deocamdata la modul impersonal: „se vor acorda“, urmând ca prin decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului să fie stabilite posturile private cu acoperire şi audienţe semnificative care ar urma să intre.

Deoarece aceste multiplexe vor trebui să preia obligatoriu televiziunile publice într-un răstimp foarte scurt, CNA va hotărî de fapt „cine mai intră“, iar operatorul nu poate fi altul decât compania de stat Radiocom, singura în măsură să poată implementa în termenele prevăzute de strategie serviciile de transmisie pentru televiziunea digitală terestră.

Strategia mai prevede că vor exista maximum 5 multiplexe digitale naţionale în banda UHF, un multiplex digital naţional în banda VHF, precum şi unele multiplexe digitale suplimentare, la nivel local/regional, în funcţie de posibilităţile tehnice şi în conformitate cu planul de frecvenţe adoptat la conferinţa ITU Geneva RRC-06.

Restul de 4 multiplexe digitale „se vor acorda până cel târziu la data de 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după data de 1 ianuarie 2012“.

Populaţia defavorizată (vezi tabelul foto) va fi ajutată de stat să achiziţioneze decodoarele pentru televiziunea digitală terestră.

Calendarul procesului de tranziţie include: lansarea, de la 1 decembrie 2009, a unei campanii de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea terestră digitală. Fondurile necesare desfăşurării acestei campanii vor fi alocate CNA din rezerva bugetară aflată la dispoziţia Guvernului; cel târziu la 31 decembrie 2010 se va realiza o acoperire de minim 60% din populaţie şi 50% din teritoriu pentru primele două multiplexe; cel târziu la 30 iunie 2011 acestea vor ajunge la o acoperire de minim de 80% din populaţie şi 70% din teritoriu și la 31 decembrie 2011 vor atinge minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu; cel târziu la 1 ianuarie 2012 va înceta orice emisie analogice de televiziune terestră în banda de frecvenţe UHF alocată emisiei digitale.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, până cel târziu la 1 noiembrie 2009, va realiza o analiză a premiselor tehnice şi legale şi va elabora un set de propuneri legislative necesare astfel încât populaţia „să poată avea acces la toate sursele existente (programe TV) fără a fi necesară dotarea cu mai multe seturi de echipamente de recepţie (antena, decodor etc.)“.
(de Mihai Pavelescu)
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click hereMEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS

Latest issue Media Expres 1st Cover


Răsfoiește Anuarul 2020


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.